Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe. Sfântul Gheorghe mai este întâlnit, în tradiţia populară, ca Sân-George sau Sângeorz, patronul naturii înverzite şi al vegetaţiei. CANCAN.RO vă prezintă principalele tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe.
De Sfântul Gheorghe, creştinii obişnuiesc să pună la porţile caselor crenguţe de fag sau iarbă verde pentru a avea un an roditor.
O superstiţie foarte cunoscută de Sfântul Gheorghe spune că dacă te duci pe malul apei, stai culcat pe burtă şi se întâmplă să vezi un peşte, ai noroc tot anul.
O altă supersiţie legată de această sărbătoare spune că de Sfântul Gheorghe nu este bine să dormi, pentru că vei lua somnul mieilor şi vei fi adormit tot anul.
Urzicatul este un alt obicei practicat de Sfântul Gheorghe. Există convingerea că prin urzicat oamenii vor fi mai ageri, mai harnici şi sănătoşi în anotimpul cald ce urmează să înceapă.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, născut în Capadocia, din părinti creştini, a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Diocleţian. Datorită calităţilor sale, ajunge în slujba împăratului, ca militar, şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303.
Sfântul Gheorghe îşi mărturiseşte credinţa în Histos şi va fi întemniţat, din cauza convingerilor sale. În încercarea de a-l abate de la credinţa sa, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie, care rămâne ziua sa de prăznuire.
În iconografie, el apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur – ipostază ce ilustrează o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, care era terorizată de un balaur. În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.